Schema en PCB

Op deze pagina leggen we de grote lijnen uit van het maken van het schema.
We gebruiken het programma EAGLE voor de schema's en dit omdat we dan direct kunnen omzetten naar een board. Eerst maken we een schema zoals anders met de verschillende componenten en verbindingen, daarna kunnen we het schema met 1 simpele knop omzetten naar een board. We moeten dan enkel nog onze componenten schikken zodat we geen banen overlappen maar dat komt verder nog eens aan bod.

Dit is een foto van ons schema. De punten die we aangeduid hebben zijn lege aansluitingen waar geen component mee verbonden is op de printplaat, deze verbindingen gaan naar ergens buiten de print. De 2 groene verbindingen zijn de voeding voor de sensoren. De blauwe aansluitingen zijn deze voor onze bluetooth module. De 4 rode zijn deze voor de motor en de onderste van de rechterkant van de microcontroller zijn de analoge ingangen van de 6 sensoren.
Links van de microcontroller zie je ook onze USB-connector en 2 voltage regulators. 

De gebruikte onderdelen hangen af van maker tot maker. Sommige willen een andere H-brug of andere schottkey-diodes of nog iets anders. Dit wilt niet zeggen dat onze keuzes verkeerd of slecht zijn. Het hangt namelijk van een paar factoren af namelijk: Waar kun je ze kopen? Kan de H-brug onze stroom aan? of voegen we een LED toe om te kijken of we spanning hebben?. 
Dit zijn een paar voorbeelden van vragen die je kunt stellen als je hieraan begint. Hier vind je onze onderdelen terug en leggen wij kort, soms heel kort uit waarom we hiervoor gekozen hebben.


Eenmaal je klaar bent met het maken van je schema en alles is gecontroleerd klik je bovenaan op file en dan op Switch to board. Dan kom je uit op een printplaat met al jouw gekozen onderdelen deze staan wel nog niet gerangschikt zoals ze zouden moeten, wel hangen alle verbindingen die gemaakt zijn in het schema aan elkaar zodat je ziet aan wat alles verbonden is. Met move (links in de zijkant, de 4 pijltjes die uit elkaar gaan) kun je alle onderdelen verzetten, klik je op de rechtermuisknop dan draait hij ze. 
Nu is het de bedoeling dat je de onderdelen zonder dat de lijntjes elkaar overlappen zet. Dit komt doordat de koperbaantjes van op een printplaat elkaar niet kunnen overschrijden, ander is er een verbinden die we niet wensen. Lukt het niet om alles te plaatsen zonder overlappingen dan kun je werken met via's. Dat zijn extra aansluitingen die je maakt en dan doorboord en aan de achterkant met een draadje aan elkaar verbind. Zoals je kan zien hebben wij er ook een 5-tal ( de rode lijntjes).

 Als je begint met het tekenen van je board moet je wel rekening houden met enkele handige tips.
- De ontstoorcondensatoren moeten zo dicht mogelijk bij het gevoede component staan.
-Het kristal moet zo dicht mogelijk bij de microcontroller staan. 
- De vermogen baantjes moeten dikker zijn dan de gewone baantjes
-De USB-connector zet je ook best aan de zijkant van de print
-Voor niet gebruikte pinnen maak je ook een aansluiting want je weet nooit of je ze plots toch nodig hebt (bv. Om bootloader te branden)
-...

Als dit goed afgewerkt is en na een goede controle ben je niets vergeten kan je dit laten etsen en wachten op de print om te solderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten